Select Page

Influenza A yang kian aktif menyerang penduduk di negara kita kini semakin lama semakin teruk kesannya. Batuk, bersin dan juga demam adalah simptom yang ketara jika anda hidapinya perlulah segera dapatkan rawatan doktor terdekat. Penyakit Influenza A ini tidak boleh diambil remeh

Founder Kelab 5 Pagi, Coach Rahmah berkongsi di facebook peribadinya pengalaman 3 hari membantu anaknya yang terkena penyakit influenza a ini untuk kembali sembuh

Ikuti bacaanya dibawah

Took me long time nak share about this.
Sebab tak nak dikatakan menangguk di air yang keruh

Tapi sejak kes influenza makin teruk. Hmmm.
Akyd dijangkiti influenza A jumaat lepas dan hari isnin alhamdulillah sudah sihat.

Sekarang masih berjaga-jaga kerana masih ramai yang sudah dijangkiti di sekolah. Di Bangi, sekolah dia yang paling tinggi kes influenza.

Ini bukan pertama kali kami dijangkiti influenza A, kali pertama 2 tahun lepas. Start dari saya.

Bila tengok Akyd demam tempoh hari. Dah tahu dia kena influenza

Simptom paling nyata: LETIH YA AMAT, KERAP TIDUR dan PENING

Jadi bila anak anda nampak tak aktif dan suhu tinggi 38-40 tu. Pergilah cek. Boleh cek guna influenza strip atau blood test.

Syukur kerana saya masih bercuti maka bolehla focus jaga Akyd.

Malam jumaat tu terus hunting tanya sana sini untuk bekalan antiviral – TAMIFLU. Alhamdulilah dapat dan terus berikan Akyd.

Di sinilah tugas saya sebagai mama pawang untuk support lagi his healing

Dapatkan Journal Kelab 5 Pagi

✔️ On 3 diffusers dengan jumlah drop yang sangat tinggi – oregano, thieves, lemon

✔️ Saya juga buat vitaflex around lung area. Oiling every 15-20mins selang seli antara thieves, mountain savory, peppermint. Ini untuk bantu fight the virus dan turunkan suhu

✔️ Roll peace n calming atau lavender di bahagian tengkuk dan belakang – bagi dia rest well and deep sleep

✔️ Pening – i use migrain blend recipe dalam eopr

✔️I did raindrop therapy (RDT) to him

✔️ Lepas raindrop, saya bukakan seluruh baju dia, guna towel besar biasa yang telah diletak air suam. Buat warm towel dan bungkus macam bungkus kebab. Ada 3 towel/cadar. 1 alas, 1 untuk warm towel dan 1 lagi untuk selimutkan

✔️Berikan dia tidur sampai warm towel jadi sejuk. Teknik ni paling laju turunkan suhu akyd

✔️ Tukar cadar dan pisahkan tempat tidur
✔️ Berikan dia minuman vit C

✔️Disebabkan dia tak selera, beri banyak buah pineapple, apple, orange

✔️ Beri jus pineapple – no sugar

✔️Disebabkan dia x selera saya bagi dia ningxia minuman anti oxidant

✔️Banyak ingatkan minum air – cara pujuk bila akyd minum banyak, kuman keluar dari air kencing lagi cepat. Lagi cepat Akyd boleh ke sekolah

✔️Buat bubur extra halia dan bwg putih dan black pepper
✔️ Buat sup kaki ayam
✔️ I use crystal too

Ubat semua tak skip. Akyd dan ayra sangat suka makan ubat. Suka jumpa doctor 😆 suka juga bila sakit gamaknya sebab masa tu dapat extra tender loving care. Percaya doa ibu penyembuh mujarab. InsyaAllah

Paling penting, carer mesti self care. Makan extra supplement. Makan on time. I did rdt on myself too sebab dah rasa macam nak kena juga.

Take care everyone. Lets be kind and always send positive healing vibration to everyone. Amin!

.