Select Page

Majlis perkahwinan telah dilarang untuk diadakan semenjak negara kita dilanda virus Coronavirus Covid19. Ramai pasangan terpaksa menunda perkahwinan mereka dek kerana Perintak Kawalan Pergerakan atau PKP bagi mengelakkan penyebaran virus. Namun, Perintah Kawala Pergerakan Pemulihan atau PKPP, banyak aktiviti social telah dibenarkan antaranya majlis perkahwinan. Menurut pengumuman Mneteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumukan bahawa majlis akikah, doa selamat, tahlil, majlis hari jadi, majlis pertunangan dan juga majlis perjumpaan telah dibenarkan. Pasti ramai yang menarik nafas lega terutama bagi mereka yang telah lama menunda majlis perkahwinan mereka apabila majlis perkahwinan dibenarkan sepanjang tempoh PKPP

.

Menurut laporan Berita Harian, majlis tersebut boleh dianjurkan semula bermula Rabu ini iaitu 1 hb Julai 2020. Namun, ada SOP yang perlu dipatuhi seperti masa dihadkan  untuk tempoh tiga hingga lima jam dengan kapasiti kehadiran tidal lebih dari 250 orang.

.

“Kapasiti ini juga tertakluk kepada saiz ruang serta penjarakan sosial. Makanan majlis perlu secara hidang atau bufet disediakan, pramusaji hendaklah menghidangkan makanan berkenaan,” katanya.

Marriage, Celebration, People, Person, Wedding, Love

Baca Juga: destinasi Pelancongan Selepas PKP

Berikut merupakan syarat-syarat majlis perkahwinan dibenarkan sepanjang tempoh PKPP:

1. Mempunyai kaunter saringankesihatan

2. Tetamu dan mereka yang hadir pelru dan digalakkan memakai topeng muka

3. Tetamu perlu mendaftar menggunakan aplikasu Mysejahtera atau merekod nama mereka secara manual

4. Buffet dibenarkan tetapi dihidang oleh pramusaji

5. Majlis Cuma dihadkan kepada tempoh tiga hingga lima jam sahaja

Wedding, Couple, Marriage, Ceremony, Bride, Husband

Mereka yang akan mengadakan majlis perkahwinan atau majlis keraian perlulah mamatuhi SOP yang telah ditetapkan

.

.

Sumber: Berita Harian